Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
2.47 MB
2010-10-14 09:34:49
 Zalai Hírlap 2010 10 14 240sz 07old - Gólyaláb a netsarokban.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
237
525
Zalai Hírlap 2010. október 14. 240. szám 7. oldal - Gólyaláb a netsarokban

A cikk szövege:

Gólyaláb a netsarokban
KÖNYVTÁR Az élményszerű olvasás világába kalauzol az új ötlet
Kelemen Valéria
kelemen.valeria@zalaihirlap.hu
Nagykanizsa - A Halis István Városi Könyvtár legújabb fejlesztése az az internetes program, mely a fiatal generációkat kívánja az élményszerű olvasás világába kalauzolni.
- A www.azolo.hu szakmai életünk legújabb szenzációja, s Azolo egy olyan alak, aki gólyalábával átlépi a saját árnyékát is, és persze szenvedélyes könyvolvasó - mondta Czupi Gyula, a kanizsai Halis István Városi Könyvtár igazgatója. - A honlap bal felső részében is ő egyensúlyoz a könyvek tetején, s javaslatára bizony érdemes odafigyelni, mert szinte mindent tud a diákok által kedvelt könyvekről. Kedves kérdései újabb olvasásra hívnak, s az sem mellékes, hogy jó válaszok esetén megdicséri a nebulót. Eredményeiről szívesen számol be a szüleinek, nagyszüleinek, s akár más, általa választott felnőttnek, legyen az könyvtáros, tanár vagy tanító. A kezdeti lépéseknél amúgy könyvtárosaink vállalják a felnőtt segítő szerepét.
Czupi Gyula elárulta: mivel most a Bolyai-iskola felújítása miatt két osztály tanul a könyvtárban, így elsőként nekik ajánlották fel az olvasás örömének közös átélését, természetesen a frissen elindított szolgáltatásukkal.
A középiskolás Orsós Istvánt is érdekli a program, így Czupi Gyula igazgató neki is bemutatta
- Mire ők visszaköltöznek a Bolyai felújított épületébe, gyakorlott könyvtárhasználókká, informálódni tudókká, és persze szenvedélyes olvasókká válhatnak - mosolygott
a megújulásra kész kanizsai bibliotéka igazgatója.
Ezek után már csak arra voltunk kíváncsiak, mi vezette a Halis-könyvtár igazgatóját az internetes olvasás népszerűsítése felé?
- Azok a vizsgálatok, melyek az értő olvasást kutatják a világban, egyre riasztóbb eredményeket mutatnak - komorodott el Czupi Gyula, aki szerint a gyerekek életéből hiányzik a kedvteléssel művelt olvasás. -Nagyon kevesen olvasnak a maguk örömére, pedig az lenne az alapja annak, hogy rendszeres olvasókká váljanak. S akkor nem történne meg, hogy
a gyerek harmadik osztályos korában még kellő színvonalon tud olvasni, de mire nyolcadikas lesz, már nem. Ezt máshol is megtapasztaltak, s megpróbálnak ellene tenni, sokan, sokféleképpen. Nekem azért tetszett meg egy német program, mert az olvasásnak az élményszerűségét szeretné feleleveníteni. Egyébként vannak jó példák, hiszen a Harry Potter körüli nagy érdeklődés is azt bizonyította, hogy igenis lehet széles tömegek számára érdekes olvasmányt ajánlani.
Czupi Gyula figyelmét egy magyar, de német nyelvterületen élő család hívta fel az olvasást népszerűsítő programra, ahol az iskolák lépnek be a rendszerbe. Sajátos a helyzet, iskolához kötődik, mégis verseny van benne, pontokat lehet gyűjteni.
Világszerte milliók léptek már be a német nyelvű internetes rendszerbe, Kanizsán is lesz rá lehetőség, hiszen a Halis-könyvtár elkészítette a magyar változatot, megnyitotta a www.azolo.hu oldalt, fut a szoftver.
további képek, információk
zalaihírlap.hu
A család több tagja is részt vehet
A német programban az iskola segítségével könyvtári olvasás órák vannak, s ezzel már a kanizsaiak is találkoztak, hiszen a Halis-könyvtár az ünnepi könyvhéten meghirdette, s egész nyáron csinálta is az olvasás óráját, amikor a gyerekek,
szüleik vagy nagyszüleik s tanítóik együtt olvastak. Amikor végzett a diák, kitöltötte a tesztet, ami visszaigazolta a teljesítményét. Sokan lelkesedtek, s olvasták a könyvtárosok által feldolgozott, s tesztkérdésekkel ellátott olvasmányokat.
A Harry Potter bebizonyította, lehet olyat írni, ami érdekli a gyerekeket
Fotó: Szakony Attila

Insert failed. Could not insert session data.