Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
2.87 MB
2010-06-22 13:55:34
 Zalai Hírlap 2010 06 22 143sz 11old - Az olvasás órája.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
268
841
Zalai Hírlap 2010. június 22. 143. szám 11. oldal - Az olvasás órája

A cikk szövege:

Az olvasás órája
„AZOLO" A Halis-könyvtár olvasást népszerűsítő programja
Nyugodt környezetben, kényelmes körülmények közepette kínált tegnap élményszerzést harmincnégy gyereknek a bibliotéka
Nagykanizsa (kv)
- A felnőttek felelőssége is óriási abban, hogy a gyerek miként viszonyul a könyvekhez, az olvasáshoz. A barátságot mielőbb jó lenne kialakítani, vallják a kanizsai könyvtárosok, akik a tettek mezejére léptek.
A Halis István Városi Könyvtárban úgy vélik: ideális, ha a gyerek látja, hogy a szülő, a pedagógus, a könyvtáros - tehát a felnőtt - is rendszeresen olvas, mert a jó példa ragadós. Éppen ezért, német példára, a vakáció idejére megszervezték az olvasás óráját (Azolo), nyugodt körülményeket és élményszerzést kínálva.
A generációkat összekötő program a könyvtár nyitvatartási idején kívül, hétfőn, szerdán és pénteken, 10-tól 11 óráig, remek kínálattal várja az érdeklődőket.
- Pom-pom meséit választottam Csukás Istvántól, s a Szegény Gombóc Artúr című fejezetet olvastam el - mondta Milassin Mór, aki negyedikes volt a Bolyaiban, s persze jól válaszolta meg a kérdéseket. - Tavaly is voltam a könyvtár olvasótáborában, s éppen ezért vagyok most is itt, mert érdekesek a programok, s olvasni is jó. Szeretem a kalandregényeket és az életrajzokat, s otthon is gyakran olvasok, akárcsak a szüleim.
- Régóta járok könyvtárba, s a számítógép segítségével is könnyedén megtalálok bármilyen könyvet - árulta el Kovács Alex, aki kitűnő bizonyítvánnyal fejezte be az ötödik osztályt a BLG-ben. - Jó érzés könyvet olvasni, persze úgy az igazi, hogy fogom a kezemben. Otthon is számtalan könyvünk van, a szüleim és a testvérem is rendszeresen olvasnak, ez egy remek időtöltés. A már jól ismert Geronimo Stilton sorozatból most A piramisok titkát választottam, mert ezt még pont nem olvastam, de ezek után biztos, hogy végigolvasom. Tudom, hogy vannak olyan gyerekek, akik szinte soha nem olvasnak, de csak sajnálni tudom őket, mert nagyszerű élményekről maradnak le. Lehet, ha egy ilyen olvasás órájára egyszer eljönnének, ők is kedvet kapnának hozzá.
A BLG leendő nyolcadikosai, Nagy Diána és Veszelyi Krisztina is többszörös résztvevői a könyvtár olvasótáborának, s egymásnak is javasolnak könyveket. Legutóbb a hétkötetes Narniát olvasták együtt, s a Fairioak-trilógia is mindkettőjüket lenyűgözte, hiszen - mint mondják - a képzeletük szárnyalt általa. S noha gazdag otthon a családi könyvtáruk, a bibliotéka is kedvenc találkozási helyük.
Kardos Ferenc, a könyvtár igazgatóhelyettese elárulta: a résztvevők népszerű könyvekből kapnak részleteket, melyek olvasása után írásban válaszolnak a kérdésekre, s azokat később megbeszélik.
- Mi is kíváncsiak vagyunk arra, hogy értik-e, amit olvasnak, s eltaláltuk-e az érdeklődési körüket - mondta a könyvtáros, hozzátéve: minél több könyvből szeretnének feldolgozott olvasnivalót adni egész nyárra, a gyerekek szövegértését is fejlesztve, s élményszerzést kínálva. - Mindenféle ülő- és fekvő alkalmatosságon, kényelmesen olvashat itt gyerek, felnőtt és könyvtáros, akárcsak otthon.
Az olvasás népszerűsítését célozva
Azolo egy olyan „alak", aki gólyalábával átlépi a saját árnyékát is, és persze szenvedélyes könyvolvasó. Javaslatára érdemes odafigyelni, mert -minként Czupi Gyula, a Halis- könyvtár igazgatója állítja - mindent tud a diákok által kedvelt könyvekről, s kedves kérdései újabb olvasásra hívnak. A kérdésekre adott jó válaszokat megdicséri, de elmondja azt is, hogy mire lenne még érdemes odafigyelni olvasás közben. Szívesen számol be az eredményekről az olvasók által választott felnőtteknek - akár szülőknek, akár tanároknak.

Insert failed. Could not insert session data.